جرایم مالیاتی چیست؟

از آنجایی که مالیات نقش مهمی در منابع مالی دولت دارد، قوانین و نظام مالیاتی دقیقی برای آن ایجاد شده است. در همین راستا جهت جلوگیری از عدم پرداخت مالیات برای آن دسته از مودیانی که نسبت به ارسال اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات متعلقه بی‌تفاوت بوده‌اند، قوانینی تحت عنوان جرایم مالیاتی تصویب شد.

تاخیر در پرداخت یا عدم پرداخت مالیات از سوی مودیان، باعث ایجاد کسری در منابع مورد نیاز دولت خواهد شد؛ بنابراین جرایم مالیاتی مختلفی به وجود آمد تا از این امر جلوگیری کند. انواع این جرایم و مقدار آن، به عوامل مختلفی بستگی دارد. آگاهی از این موارد برای تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی ضرورت دارد تا متحمل انواع جرایم مالیاتی نشوند.

البته در صورتی‌که مودی مشمول جریمه مالیاتی شود ولی عدم پرداخت مالیات او عمدی نباشد ممکن است بخشودگی جرایم مالیاتی برای او در نظر گرفته شود. شرکت حسابداری حساب ۲۴، می‌تواند شما را با قوانین جرایم مالیاتی و شرایط بخشودگی آن راهنمایی کند تا نسبت به این موضوع آگاهی کاملی داشته باشید.

جرایم مالیاتی چیست؟

اشخاص حقیقی و حقوقی نسبت به درآمدهایی که از طریق فعالیت‌های اقتصادی به دست می‌آورند، مکلف پرداخت مالیات خواهند بود. عدم انجام تکالیف مالیاتی از سوی صاحبان مشاغل و شرکت‌ها، موجب ایجاد جرایم مالیاتی می‌شود. سازمان امور مالیاتی، تعهداتی را در مهلت‌های مقرر برای مودیان تعیین کرده که در صورت عدم رعایت آنها مودی مجبور به پرداخت اصل مالیات و همچنین جریمه آن خواهد شد.

تعریف جرایم مالیاتی
اشخاص حقیق و حقوقی با توجه به درآمدی که دارند، موظف هستند مالیات خود را پرداخت نمایند

جرایم مالیاتی را می‌توان به موارد دیگری مثل کتمان درآمد حاصل از فعالیت اقتصادی اشخاص، برآورد هزینه غیر واقعی یا عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر مرتبط دانست که موجب محرومیت از تمام تسهیلات و معافیت‌های مالیاتی می‌شود. سازمان امور مالیاتی جهت حمایت از فعالیت‌های اقتصادی برای برخی از جرایم مالیاتی، معافیت و تشویق‌هایی در نظر گرفته؛ اما از طرفی، هیچ‌گونه بخششی را برای برخی از تکالیف مالیاتی قائل نشده است و برای انجام این موارد از سوی مودیان تاکید فراوان دارد. بهترین شرکتی که قادر است، قوانین مالیاتی را برای شما به شکل واضح بیان کند و از پرداخت جرایم مالیاتی جلوگیری کند، حساب ۲۴ است.

لیست انواع جرایم مالیاتی و مقدار هر کدام

مقدار جریمه‌های مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت هستند. در ادامه انواع جرایم مالیاتی و درصد مربوط به آنها را بیان می‌کنیم:

جریمه مالیات بر ارزش افزوده

مطابق با ماده ۲۲ قانون ارزش افزوده، مالیات بر ارزش افزوده باید هر ۳ ماه یک‌بار به‌ صورت دوره‌ای پرداخت شود. مودی برای پرداخت این مالیات تا ۱۵ روز پس از هر دوره فرصت دارد و در صورت عدم پرداخت مشمول جریمه می‌شود. مجازات این ماده طبق جدول زیر است:

موضوع

نرخ جریمه

عدم ثبت اظهارنامه در موعد مقرر

۷۵% مالیات متعلقه

عدم صدور فاکتور

یک برابر مالیات بدهی

عدم درج صحیح قیمت کالا در فاکتور

یک برابر مابه‌التفاوت مالیات متعلقه

عدم تکمیل و ارائه صورتحساب مطابق با نمونه اعلامی

۲۵% مالیات متعلقه

عدم تسلیم اظهارنامه از تاریخ ثبت آن

۵۰% مالیات متعلقه

جریمه اظهارنامه مالیاتی

عدم تسلیم اظهارنامه، در مهلت مقرر از جمله تخلف‌های مالیاتی است و طبق ماده ۱۹۲ قانون مالیات‌های مستقیم مشمول جریمه‌ای معادل ۳۰ درصد مالیات معوق برای اشخاص حقوقی و ۱۰ درصد جریمه نقدی برای اشخاص حقیقی است. با استفاده از حسابداری مالیاتی، شما می‌توانید به بهترین شکل اظهارنامه را تنظیم کنید.

جرایم اظهارنامه مالیاتی

جریمه مالیاتی کتمان درآمد و هزینه‌های غیر واقعی

طبق ماده ۱۹۲ قانون مالیات‌های مستقیم، اگر مودی مالیاتی درآمد خود را به‌ صورت کامل و صحیح اعلام نکند یا هزینه‌های غیر واقعی را در اظهارنامه قید کند، باید جریمه‌ای معادل ۳۰ درصد مالیات برای اشخاص حقوقی و ۱۰ درصد مالیات برای اشخاص حقیقی را بپردازد. استفاده درست و صحیح از خدمات مالیاتی، می‌تواند شما را از جریمه‌ها، مصون نماید.

جریمه مالیات عملکرد

اشخاص حقیقی و حقوقی که مالیات عملکرد را به‌ موقع پرداخت نمی‌کنند، مشمول جریمه نقدی به میزان ۲.۵ درصد به‌ ازای هر ماه تاخیر مطابق ماده ۱۹۰ قانون مالیات‌های مستقیم خواهند شد.

عدم ارائه ترازنامه پایان سال و صورت سود و زیان

منظور از ترازنامه گزارش مجموعه دارایی‌ها و بدهی‌های شرکت در یک سال مالیاتی است. در صورتی‌که مودی این مدارک را به سازمان امور مالیاتی تحویل ندهد، باید مطابق با ماده ۱۹۳ قانون مالیات‌های مستقیم، ۲۰ درصد از مالیات هر یک از موارد مذکور را به‌ عنوان جریمه بپردازد.

جرایم مالیاتی قابل بخشش

جرایم مالیاتی قابل بخشش، قوانین وضع شده در مورد مالیات، بخشش جریمه های مالیاتی را پیش بینی کرده و لیستی از جریمه های قابل بخشش و غیر بخشش را ارائه می‌دهد. شما با راهنمایی گرفتن از یک وکیل مالیاتی می‌توانید بیشتر با این بخشش‌ها، آشناییت داشته باشید.

همچنین اگر مودی بتواند به سازمان امور مالیاتی ثابت کند که تاخیر در پرداخت مالیات مقرر و عدم انجام وظایف خود عمدی نبوده است و همچنین سابقه خوبی در پرداخت مالیات‌های گذشته داشته باشد؛ در صورت موافقت سازمان، فرد مشمول بخشودگی مالیاتی خواهد شد.‌ از جمله جرایم قابل بخشش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جریمه عدم صدور صورت‌حساب
  • جریمه عدم ارسال صورت معاملات فصلی
  • جریمه مالیات بر ارزش افزوده
  • جریمه عدم تسلیم لیست مالیات حقوق و دستمزد

جریمه های مالیاتی قابل بخشش

جرایم مالیاتی غیرقابل بخشش

جرایم غیرقابل بخشش به‌ صورت کلی تخلفاتی هستند که تحت هیچ شرایطی قابل بخشش نبوده و مودی متخلف باید جریمه آن را به طور حتم بپردازد. سازمان امور مالیاتی جرایم غیرقابل بخش مالیاتی را برای مجازات مجرمانی طراحی کرده که مرتکب فرارهای مالیاتی می‌شوند. بر اساس ماده ۱۹۲ قانون مالیات مستقیم، جرایم غیرقابل بخشش مالیاتی به ۳ گروه دسته‌بندی می‌شوند که شامل موارد زیر هستند:

  • جریمه های تسلیم نشدن اظهارنامه مالیاتی: هنگامی‌که مودی مالیاتی در زمان مشخص شده، اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه نکنند، مشمول جرایم غیرقابل بخشش مالیاتی می‌شوند. برای مثال عدم دریافت کد رهگیری برای اظهارنامه مالیاتی، عدم تطابق اظهارنامه مالیاتی با مقررات و انتخاب گروه شغلی نادرست توسط مودی از جمله این موارد هستند.
  • جریمه غیرقابل بخشش کتمان درآمد: کتمان یا پنهان‌کردن درآمد و سود واقعی یک فعالیت اقتصادی جزو جرایم غیرقابل بخشش مالیاتی محسوب می‌شود. از جمله موارد کتمان درآمد می‌توان به ثبت‌نکردن درآمد در دفاتر حقوقی، ثبت فاکتورهای تقلبی، حساب‌سازی در دفاتر قانونی، تطابق نداشتن اظهارنامه با صورت‌های مالی و غیره اشاره کرد.
  • جریمه درج هزینه‌های غیر واقعی: بر اساس ماده ۱۹۲ اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم، بعضی از هزینه‌ها با اینکه متکی به مدارک هستند؛ اما پس از تحقیقات مأموران مالیاتی مشخص می‌شود که این هزینه‌ها صوری بوده و مدارک اثبات‌کننده آنها غیرواقعی است. ثبت چنین هزینه‌هایی در اظهارنامه مالیاتی مشمول مجازات بوده و جزو جرایم غیرقابل بخشش مالیاتی محسوب می‌شود.

روند بخشش جرایم مالیاتی

بخشودگی جرایم مالیاتی یک روند قانونی بوده که به طور عمومی به مودیان مالیاتی اجازه می‌دهد تا در صورت بروز مشکلات مالی یا عدم امکان پرداخت مالیات در موعد مقرر، بتوانند با ارائه مستندات معتبر به سازمان مالیاتی نسبت به درخواست بخشودگی مالیاتی اقدام کنند. رویه و شرایط ثبت درخواست بخشودگی جریمه مالیاتی به شرح زیر است:

  • بررسی شرایط بخشودگی: بخشودگی جریمه مالیاتی اغلب در مواردی انجام می‌شود که مدیران مالیاتی به دلایلی مثل مشکلات مالی و اقتصادی یا مواردی همچون زلزله، سیل و سایر حوادث طبیعی نتوانسته‌اند نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند.
  • ارائه مستندات معتبر: مودی جهت درخواست بخشودگی باید مستندات و توضیحات معتبری را برای بررسی شرایط و دلایل عدم انجام تکالیف مالیاتی ارائه دهد. این مستندات می‌توانند مرتبط با اطلاعات مالی، اسناد حسابداری و غیره باشند‌.
  • تشخیص سوابق مالیاتی: بعد از ارائه مستندات، سازمان امور مالیاتی به بررسی مدارک ارائه شده می‌پردازد. در صورتی‌که فرد متقاضی سوابق مالیاتی مثبتی داشته باشد ممکن است مشمول بخشودگی مالیاتی شود.
  • توافق بر اساس مشاوره مالیاتی: بهره‌گیری از دانش مشاوران یا وکلای مالیاتی با سابقه می‌تواند به مودیان کمک کند که در زمینه بخشودگی مالیاتی، توافق را به نفع خود پیش ببرند.
  • تصویر بخشودگی: بعد از بررسی درخواست و مستندات مربوطه، سازمان مالیاتی نسبت به تایید یا رد بخشودگی اقدام می‌کند. در صورت تصویب، اغلب یک توافق‌نامه بخشودگی مالیاتی منعقد می‌شود.

آنچه در مقاله جرایم مالیاتی خواندید

جرایم مالیاتی سیاستی است که دولت به‌عنوان اهرم فشار، برای پرداخت به‌ موقع مالیات در نظر گرفته است و انواع متفاوتی دارد. تمامی مدیران مالیاتی موظف هستند از طریق سامانه امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir نسبت به ثبت و ارسال اظهارنامه مالیاتی خود اقدام کرده و مالیات متعلقه را بپردازند.

عدم پرداخت مالیات در موعد مقرر و عدم ثبت و ارسال اظهارنامه مالیاتی سبب تعلق انواع جرایم مالیاتی خواهد شد. مقدار جرایم مالیاتی به نوع مالیات بستگی دارد برای مثال میزان جریمه مالیات عملکرد ۲.۵ درصد مالیات به‌ازای هر ماه دیرکرد در پرداخت و تسلیم اظهارنامه مالیات عملکرد است. در این مقاله به طور جامع انواع جرایم مالیاتی و مقدار آن را توضیح داده‌ایم تا در این زمینه اطلاعات لازم را کسب کنید.‌ البته بهترین شرکت حسابداری فعال در کشور، یعنی حساب ۲۴، قادر است که شما را در تمام فعالیت‌های مالیاتی و حسابداری راهنمایی کند.

سوالات متداول شما درباره جرایم مالیاتی

انواع جرایم مالیاتی چیست؟

از انواع جرایم مالیاتی می‌توان به جریمه مالیات بر ارزش افزوده، جریمه اظهارنامه مالیاتی، جریمه درآمدهای گزارش نشده و هزینه‌های غیرواقعی، جریمه مالیات عملکرد، جریمه عدم ارائه ترازنامه و صورت سود و زیان، جریمه مدیران شرکت، جریمه مدیران تصفیه، جریمه عدم ارسال لیست حقوق و قرارداد پیمانکاری، جریمه دفاتر اسناد رسمی و سردفتران و جریمه مالیات‌های تکلیفی اشاره کرد.

بخشنامه بخشودگی جرائم مالیاتی سال ۱۴۰۳ چه چیز را بیان می‌کند؟

بخشنامه بخشودگی مالیات اغلب از سوی سازمان امور مالی کشور، سالانه منتشر می‌شود تا مشمولین با شرایطی راحت‌تر بتوانند امکان بازپرداخت مالیات خود را داشته باشند و تمام یا بخشی از جریمه مالیاتی آنها بخشیده شود.‌ بر اساس بخشودگی جرایم مالیاتی ۱۴۰۳، مودیان مشمول جریمه تا پایان شهریور ماه فرصت داشتند تا اصل بدهی مالیاتی و جریمه آن را با احتساب بخشش پرداخت کنند. بااین‌حال با پایان فرصت تعیین شده، مهلت استفاده از بخشنامه بخشودگی جرایم یک ماه دیگر نیز همچنان تمدید شد.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *