مالیات ارز دیجیتال

از آنجایی‌که معامله ارزهای دیجیتال به‌ عنوان یک شغل پردرآمد برای دولت شناخته شده است؛ از این‌ رو سود حاصل از این معاملات مشمول مالیات ارزهای دیجیتال می‌شود. بسیاری از فعالان این حوزه، با تصور اینکه معاملات آنها شامل مالیات نمی‌شود، در این زمینه سهل‌انگاری کرده و به علت عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی مشمول جریمه‌های سنگین می‌شوند.

برای اینکه بدانید آیا سود حاصل از فعالیت‌های اقتصادی شما، مشمول مالیات ارزهای دیجیتال می‌شود یا خیر، باید با قوانین مالیات ارز دیجیتال در ایران و نحوه محاسبه آن آشنا باشید. در شرکت حسابداری حساب ۲۴، توضیحات جامعی در رابطه‌ با قوانین این نوع مالیات، نحوه پرداخت و محاسبه اش ارائه شده که با مطالعه آن می‌توانید دانش خود را در این زمینه گسترش دهید.

مالیات ارز دیجیتال چیست؟

این نوع مالیات به فروش ارزهای دیجیتال و معاملاتی که با این ارزها در بازار مجازی کریپتوکارنسی انجام می‌گیرد، تعلق دارد که میزان آن بر اساس سود و زیان این معاملات محاسبه می‌شود. معامله‌کنندگان بازار ارزهای دیجیتال به درآمدها و سودهای بالایی در این بازار دست می‌یابند؛ از این‌رو ضروری است تا این گروه از افراد نیز مانند سایر افراد جامعه نسبت به پرداخت مالیات بر درآمد خود اقدام کنند؛ در غیر این صورت مشمول پرداخت جریمه‌های سنگین مالیاتی می‌شوند. علاوه بر این مورد ،استخراج ارز دیجیتال نیز مشمول پرداخت مالیات است. برای دریافت مشاوره مالیاتی با این نوع قوانین حساب ۲۴ همیشه در کنار شما خواهد بود.

مالیات ارز دیجیتال چیست
مالیات ارز دیجیتال قوانینی دارد که حتما باید آن را بدانید

قوانین مالیات ارز دیجیتال

درآمد معامله‌گران از طریق ارز دیجیتال، مشمول مالیات بر درآمد قانون مالیات‌های مستقیم طبق مواد ۹۳ و ۹۴ قانون مالیات بر درآمد و مواد ۱۱۹ و ۱۳۱ مالیات بر درآمد اتفاقی، خواهد بود. سازمان امور مالیاتی، قوانین مالیاتی را در رابطه‌ با مزارع ارز دیجیتال اعلام کرده است. از جمله قوانین مالیات ارز دیجیتال عبارتند از:

  • برقرار کردن واحدهای فرآورده‌های پردازشی رمزگذاری شده ارزهای دیجیتال، شامل محدودیت ۱۲۰ کیلومتری شهر تهران، ۵۰ کیلومتری شهر اصفهان و ۳۰ کیلومتری مراکز استان‌ها نیست.
  • مراکز استخراج ارز دیجیتال به‌ عنوان واحد تولیدی صنعتی شناخته شده و مشمول قوانین مالیاتی می‌شوند.
  • صادرکنندگان در زمان اظهار کالای صادراتی، طی تشریفات گمرکی تعهداتی را امضا می‌کنند که مطابق این تعهدنامه آنان باید ارز حاصل از صادرات را به روش‌های اعلامی بانک مرکزی به نظام اقتصادی کشور بازگردانند. بر اساس ماده ۱۴۱ قانون مالیات‌های مستقیم، درآمد حاصل از صادرات کالا و خدمات غیرنفتی مشمول مالیات به نرخ صفر است.‌
  • افرادی که قصد پرداخت مالیات ارزهای دیجیتالی را دارند باید از طریق ورود به سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی به نشانی tax.gov.ir مالیات خود را بپردازند.
  • افرادی که اقدام به خرید و فروش در حوزه بازار خودرو، مسکن، ارزهای خارجی، طلا و سکه می‌کنند، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می‌شوند. اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه می‌تواند در کاهش اختلاف طبقاتی، شفافیت مالیاتی، جلوگیری از فرار مالیاتی و ورود دلالان تاثیرگذار باشد. البته میزان ۱۵۰ گرم طلا معاف از مالیات است.

محاسبه مالیات ارز دیجیتال در ایران

قانون مالیات ارز دیجیتال از نوع مالیات بر درآمد یا عملکرد است، که باید تمام افرادی که در شرکت مالیاتی فعالیت می‌کنند، بدانند. بر اساس ماده ۱۳۱ قانون مالیات‌های مستقیم، میزان و نحوه محاسبه این نوع از مالیات، طبق موارد زیر انجام می‌گیرد:

  • اگر درآمد خالص شخص تا مبلغ ۲۸۸,۰۰۰,۰۰۰ ریال باشد از پرداخت مالیات معاف است.
  • درآمد تا مبلغ ۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال، مشمول مالیات سالانه ۱۵ درصد می‌شود.
  • درآمد مازاد ۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال تا مبلغ یک میلیارد ریال، مشمول مالیات سالانه با نرخ ۲۰ درصد است.
  • اگر درآمد، مازاد بر ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال باشد؛ مودی مالیاتی، مشمول مالیات سالانه ۲۰ درصد خواهد شد.
  • درآمدهای حاصل شده از سود سهام یا میزان سهامی که هر یک از شرکا دارند، مشمول مالیات نیست.

محاسبه مالیات ارز دیجیتال

چه زمانی ارزهای دیجیتال مالیات تعلق می گیرد؟

اگر ارزهای دیجیتالی را هولد می‌کنید (هولد کردن به معنای نگهداری و ذخیره ارزهای دیجیتالی به امید سوددهی در طولانی مدت) و با آن خرید و فروش انجام نمی‌دهید؛ مشمول مالیات بر ارزهای دیجیتال نخواهید شد. در صورتی‌که از ارزهای دیجیتال در حوزه‌هایی استفاده می‌کنید که مشمول مالیات می‌شوند موظف پرداخت آن هستید؛ از جمله این حوزه‌ها عبارتند از:

  • اگر در زمینه خرید و فروش ارز دیجیتال فعالیت می‌کنید و ارزش ارزهای دیجیتال شما بیشتر از زمانی است که آن را خریداری کرده‌اید سود به‌ دست‌آمده مشمول مالیات خواهد بود.
  • در صورتی‌که در ازای فروش کالا یا ارائه خدمات خود، ارز دیجیتال دریافت کنید باید مقدار آن را در قالب اظهارنامه مالیات بر درآمد، ارائه کرده و مبلغ مالیات متعلقه را بپردازید.
  • اگر ارز دیجیتال را در ازای فعالیتی که در بلاک‌چین انجام داده‌اید در قالب جایزه دریافت کنید؛ مشمول مالیات بر درآمد هستید.
  • در صورتی‌که معامله ارز دیجیتال، کمتر از یک سال بعد از خرید آن رخ بدهد مشمول مالیات بر عایدی سرمایه کوتاه مدت و اگر بیشتر از یک سال باشد مشمول مالیات بر عایدی سرمایه بلند مدت می‌شود.

در حالت کلی، زمانی که ارزهای دیجیتال نقد شوند یا به‌عنوان وجه پرداختی مورد استفاده قرار گیرند قوانین مالیاتی برای آنها اجرا می‌شود. اگر از ارزهای دیجیتالی سودی نصیب شما شود باید مالیات بر سود خود را بپردازید. برای مثال اگر یک بیت‌کوین را با قیمت ۲۵۰۰۰ دلار بخرید و چند ماه بعد آن را با قیمت ۲۷۰۰۰ دلار بفروشید؛ در این حالت ۲۰۰۰ دلار سود کرده‌اید که طبق نرخ تعیین شده باید مالیات ارز دیجیتال را بپردازید.

مالیات دقیق ارزهای دیجیتال چند درصد است؟

اگر میزان سود حاصل از فعالیت در ارزهای دیجیتال برابر با ۴۰ میلیون تومان باشد از پرداخت مالیات معاف است. معافیت مالیاتی تنها شامل افرادی خواهد شد که اظهارنامه مالیاتی خود را تنظیم کرده باشند. مالیات دقیق ارزهای دیجیتال طبق جدول زیر است:

سود مشمول مالیات

نرخ

درآمد خالص تا سقف ۲۸۸ میلیون ریال

معاف
درآمد خالص تا سقف ۵۰۰ میلیون ریال

۱۵%

درآمد خالص تا سقف ۱۰۰۰ میلیون ریال

۲۰%

درآمد مازاد بر یک میلیارد ریال

۲۵%

عواقب فرار مالیات در حوزه ارز دیجیتال

 امکان فرار مالیاتی به‌صورت غیرعمد وجود ندارد و اکثر افرادی که اقدام به فرار مالیاتی می‌کنند نسبت به این موضوع آگاه هستند. شاید در گذشته فرار مالیاتی و کتمان درآمد وجود داشت؛ ولی امروزه  چنین چیزی ممکن نبوده و تمامی درآمدهای اشخاص حقیقی و حقوقی از طرف دولت رهگیری می‌شود.

سازمان مالیاتی کشور به‌ آسانی می‌تواند درآمدهای شما را تشخیص داده و مالیات آن را بر اساس سود شما، تعیین کند. در صورت کتمان یا جعل اسناد میزان سود حاصل شده از ارزهای دیجیتال، سازمان مالیاتی جریمه‌های مختلفی را تعیین می‌کند؛ از این‌رو توصیه می‌کنیم تا از فرار مالیاتی بپرهیزید و به‌صورت شفاف اظهارنامه مالیاتی خود را تنظیم کنید.

فرار از مالیات در حوزه ارز دیجیتال در ایران

سوالات متداول شما در خصوص مالیات ارز دیجیتال

مالیات ارز دیجیتال زیرمجموعه کدام دسته مالیاتی است؟

مالیات ارز دیجیتال زیر مجموعه دسته مالیات بر درآمد مشاغل است؛ بدین معنا که درآمدهای حاصل از معاملات ارز دیجیتال، همانند درآمد دیگر مشاغل، مشمول مالیات بر درآمد قانون مالیات‌های مستقیم می‌شود.

چگونه می توان از مالیات ارز دیجیتال خودداری نمود؟

تا هنگامی که سرمایه شما به‌صورت ارز دیجیتال باشد مشمول پرداخت مالیات نمی‌شوید؛ بنابراین می‌توانید با نقد نکردن این دارایی‌ها از مالیات‌های سنگین ارزهای دیجیتال خودداری کنید. ازاین‌رو توصیه می‌شود که تنها در صورت نیاز و به مقدار لزوم انتقال انجام دهید و از گردش‌های مالی و جابه‌جایی‌های مالی بی‌‌دلیل بپرهیزید.

در صورت ضرر کردن در ارز دیجیتال ملزم به پرداخت مالیات هستیم؟

مالیات ارز دیجیتال مشمول سود شما از معاملات ارزی می‌شود و به زیان حاصل شده ارتباطی ندارد؛ بنابراین اگر متحمل ضرری شوید مشمول پرداخت مالیات نخواهید بود و تنها بابت سود حاصله باید مالیات بپردازید. البته این موضوع تنها در صورتی است که بتوانید مقدار ضرر خود را اثبات کنید.

آنچه در مالیات ارز دیجیتال خواندید

مالیات ارز دیجیتال به مالیاتی می‌گویند که از معامله‌گران در بازار رمز ارزها دریافت می‌کنند. این مالیات مطابق با درآمد واقعی معامله‌گران و فعالیت‌های اقتصادی آنان در بازار ارز دیجیتال مشخص می‌شود. برای محاسبه مالیات ارز دیجیتال می‌توان از قانون ۱۳۱ مالیات‌های مستقیم استفاده کرد. بر اساس این قانون برای سود حداکثر ۵۰ میلیون تومان نرخ مالیات ۱۵ درصد، برای  ۵۰ میلیون تا ۱۰۰ میلیون تومان نرخ مالیات ۲۰ درصد و برای سود بیشتر از ۱۰۰ میلیون تومان مالیات ۲۵ درصد در نظر گرفته می‌شود.

بر اساس قانون مالیات ارز دیجیتال، افراد واقعی ساکن ایران، اشخاص حقوقی مقیم ایران و سایر اشخاص حقیقی غیرمقیم که در زمینه ارزهای دیجیتال در ایران فعالیت اقتصادی دارند مشمول مالیات ارز دیجیتال می‌شوند. درآمد مشمول مالیات ارزهای دیجیتال شامل سود تراکنش‌های ارز دیجیتال، درآمد حاصل از استخراج ارز دیجیتال و درآمد حاصل از ارائه خدمات مربوط به ارزهای دیجیتال است. در این مقاله سعی کردیم شما را با قوانین مالیات ارز دیجیتال آشنا کنیم تا در این زمینه اطلاعات لازم را به دست آورید.

۲.۵/۵ - (۴ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *