اظهارنامه مشاغل

صاحبان مشاغل، شامل سه دسته هستند


اظهارنامه مشاغل شامل اطلاعات جامعی است که مدیران مالیاتی در مورد فعالیت اقتصادی خود به سازمان مالیاتی ارسال خواهند کرد. تنظیم این اظهارنامه برای اکثر کسب‌ و کارهایی که در کشور درآمد مطلوبی دارند، امری ضروری است. این اظهارنامه باید در زمان مشخص، تکمیل و ارسال شود. تاخیر در روند ارسال اظهارنامه و عدم پرداخت مالیات، ضررهای جبران‌ناپذیری به کسب‌ و کارهای مختلف وارد می‌کند. در صورتی‌که اطلاعاتی درباره اظهارنامه مشاغل و نحوه تنظیم آن ندارید، در این مقاله از شرکت حسابداری حساب ۲۴، توضیحات جامعی در این زمینه ارائه شده است که می‌توانید از آن بهره ببرید.

صاحبان مشاغل چه افرادی هستند؟

به افرادی که صاحب شغل هستند و جزو یکی از اصناف محسوب می‌شوند، صاحبان مشاغل می‌گویند. این دسته از افراد به‌ صورت حقیقی فعالیت می‌کنند و درآمدی را در طول سال به دست می‌آورند. صاحبان مشاغلی که درآمد یا دارایی خاصی دارند، موظف هستند بر اساس مقررات، به تنظیم اظهارنامه مالیاتی بپردازند.

برای اطلاع از میزان مالیات بر درآمد مشاغل، ابتدا این افراد باید گزارش مالی را در قالب یک اظهارنامه به سازمان مالیاتی کشور ارسال کنند تا مقدار مالیات متعلقه مشخص شود. صاحبان مشاغل، شامل ۳ گروه هستند که فرم اظهارنامه آنها با یکدیگر متفاوت است. به عنوان نمونه، اظهارنامه صاحبان مشاغل گروه اول، باید جدول سود و زیان و جدول ترازنامه را داشته باشد. در عوض اظهارنامه مشاغل گروه دوم و سوم، این ترازنامه و جدول را شامل نمی‌شود.

گروه اول پرداخت مالیات مشاغل

مشاغل گروه اول مالیاتی بر ۲ اساس، درآمد و نوع فعالیت افراد مشخص می‌شوند. دسته اول که مالیات معینی را باید پرداخت کنند، از تمامی واردکنندگان و صادرکنندگان تشکیل شده‌اند. مالکان کارخانه‌ها و تمام واحدهای تولیدی در همین دسته قرار می‌گیرند. علاوه بر این، صاحبان هتل‌های ۳ ستاره و صاحبان بیمارستان و زایشگاه‌ها نیز جزو گروه اول پرداخت مالیات مشاغل محسوب می‌شوند. از دیگر اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل گروه اول مالیاتی که باید نسبت به تنظیم اظهارنامه مشاغل اقدام کنند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • صاحبان صرافی‌ها
  • فروشگاه‌های زنجیره‌ای دارای مجوز فعالیت
  • صاحبان موسسه حسابداری، حسابرسی و دفترداری
  • صاحبان موسسات حمل‌ و نقل یا باربری (حمل بار) موتوری، زمینی، دریایی و هوایی
  • کلینیک‌های تخصصی
اظهارنامه مشاغل مالیاتی
افرادی که صاحب شغل هستند، یکی از اصناف محسوب می‌گردند

 گروه دوم برای پرداخت و تکمیل اظهارنامه مشاغل

بر اساس گروه‌بندی مشاغل مالیاتی، اشخاصی که درآمد آنها (فروش کالا یا عرضه خدمات) بر اساس اظهارنامه مالیاتی ۲ سال قبل، بیشتر از ۵ میلیارد تومان و برابر با ۱۵ میلیون تومان باشد، در گروه دوم مشاغل مالیاتی قرار می‌گیرند. صاحبان مشاغلی که در این دسته قرار دارند باید مدارک و اسناد هر سال مالی را به تفکیک تاریخ وقوع، نزد خود نگهداری کنند تا در دفاتر قانونی به ثبت برسانند.

 گروه سوم

طبق گروه‌بندی مشاغل مالیاتی، گروه سوم مالیاتی، صاحبان کسب‌ و کارهای کوچک هستند. بر این‌ اساس، اشخاصی که در گروه اول و دوم قرار ندارند و درآمد آنها پایین‌تر از درآمد ذکر شده در این ۲ گروه اول است، در این دسته قرار می‌گیرند. علاوه بر این، مدیران مشاغل تازه‌ تاسیس شده که کمتر از ۳ سال از فعالیتشان می‌گذرد نیز جزو گروه سوم مشاغل مالیاتی هستند.

تمامی اشخاص در دسته سوم باید بر اساس نوع فعالیت خود فرم اظهارنامه مشاغل را پر کنند و برای اداره مالیات بفرستند. پس از بررسی اظهارنامه مالیاتی، اداره مالیات متناسب با درآمد شخص، مقدار مالیات را مشخص خواهد کرد. اگر از جمله افرادی هستید که اطلاعاتی در این زمینه ندارید، می‌توانید با وکیل مالیاتی در خصوص کسب و کار خود مشورت نمایید.

اطلاعات کلی برای تکمیل اظهارنامه مشاغل

در هنگام تکمیل اظهارنامه مالیاتی مشاغل اطلاعات خود را باید به صورت دقیق کامل کنید. مشخصات هویتی، آدرس و موقعیت مکانی، واحد کسر و حساب‌های بانکی و مجوزهای فعالیت، از جمله این اطلاعات با اهمیت هستند. صحیح وارد کردن این اطلاعات شخصی در سامانه ثبت‌نام، اهمیت زیادی دارد؛ چون در اظهارنامه‌هایی که برای پرداخت مالیات شما در نظر گرفته می‌شود، دقت بسیار زیادی اعمال خواهد شد.

اگر شخصی بخواهد اطلاعات خود را به‌ اشتباه وارد کند تا از پرداخت مالیات معاف شود، باید جرایم سنگینی برای این کار پرداخت کند. پس از تکمیل اطلاعات کلی، نرخ مالیات‌ بر درآمد هر کسب‌ و کار با توجه‌ به میزان درآمدی که دارد، تعیین می‌شود.

تکمیل نمودن اظهارنامه مشاغل مالیاتی

کاهش مالیات مشاغل

برخی از هزینه‌ها باعث کاهش مالیات صاحبان مشاغل می‌شوند؛ چون سازمان مالیات کشور برای این هزینه‌ها مالیات دریافت نمی‌کند. هزینه قابل قبول مالیاتی از عناصر مهم تشخیص درآمد مشمول مالیات و تعیین مالیات محسوب می‌شود. کاهش مالیات مودی، زمانی محقق می‌شود که مبلغ بیشتری، به‌ عنوان هزینه در طول سال مالیاتی توسط اداره مالیاتی قبول شود.

از جمله این هزینه‌ها می‌توان به هزینه‌های استخدامی متناسب با خدمت کارکنان مثل هزینه‌های بهداشتی و درمانی، مخارج سوخت، اجاره‌ بهای ماشین‌آلات، وجوه پرداختی بابت انواع بیمه و غیره اشاره کرد. معافیت مالیات یا صاحبان مشاغل بر اساس ماده ۱۰۱ قانون مالیات‌های مستقیم و قانون بودجه سنواتی تعیین می‌شود.

میزان این معافیت برای سال ۱۴۰۳ شامل ۴۷۵ میلیون ریال است. لازم به ذکر است که این معافیت مشروط به ارسال اظهارنامه مشاغل، ارائه اسناد و مدارک فعالیت‌های اقتصادی است و برای مشاغل گروه اول، علاوه موارد ذکر شده، ارائه دفاتر قانونی نیز ضروری می‌باشد.

تنظیم نمودن اظهارنامه مشاغل

ثبت اظهارنامه مالیاتی مشاغل به‌ صورت الکترونیکی توسط نرم‌افزار اظهارنامه مالیاتی می‌تواند صورت گیرد. در این نرم‌افزار، اشخاص حقیقی به ۳ دسته تقسیم‌بندی می‌شوند. هر فرد حقیقی که قصد ثبت اظهارنامه مالیاتی خود را دارد باید از دسته‌بندی خود مطلع باشد . طبق ماده ۱۰۰ قانون مالیات‌های مستقیم اظهارنامه مالیاتی صاحبان مشاغل باید تا پایان خردادماه سال بعد برای سازمان مالیاتی ارسال و مقدار مالیات نیز در همین مهلت پرداخت شود.

به منظور ارسال اظهارنامه مالیاتی می‌توانید از درگاه خدمات مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir استفاده نمایید. در صورتی‌که امکان ارسال اظهارنامه به‌ صورت الکترونیکی ندارید به‌ صورت حضوری به اداره پست مراجعه کرده و اقدامات لازم را انجام دهید. اگر اظهارنامه مالیاتی خود را در موعد مقرر ارسال نکنید، مشمول جرایم سنگین خواهید شد.

جریمه عدم ارسال اظهارنامه در موعد مقرر شامل ۳۰ درصد مالیات متعلقه است. علاوه بر این اگر مالیات تعیین شده در زمان مشخص پرداخت نشود؛ جریمه‌ای معادل ۲/۵ درصد مبلغ مالیات به‌ ازای هر ماه تاخیر تعلق می‌گیرد. کمک گرفتن از یک شرکت مالیاتی می‌تواند در زمینه تنظیم یک اظهارنامه مالیاتی کمک کند.

تنظیم کردن اظهارنامه مالیاتی

سوالات متداول شما در مورد اظهارنامه مشاغل

اظهارنامه مشاغل چیست؟

اظهارنامه مشاغل در واقع نوعی کارنامه مالی است که اشخاص حقیقی و حقوقی باید هر سال به سازمان امور مالیاتی ارائه کنند. اظهارنامه مالیاتی به‌ شکل خود اظهاری یا از طریق سازمان مالیات، در دسترس همه مودیان قرار می‌گیرد. تمامی افرادی که مشمول پرداخت مالیات هستند باید در پایان هر سال مالی میزان هزینه‌ها، سود، زیان و... به اداره مالیات اعلام کنند تا سهم مالیات پرداختی آنها تعیین شود. اشخاص حقیقی تا پایان خردادماه و اشخاص حقوقی تا ۴ ماه پس از پایان سال مالی؛ یعنی تا پایان تیرماه، جهت ارسال اظهارنامه مالیاتی مهلت دارند.

ویژگی اظهارنامه مالیاتی چیست؟

اظهارنامه مالیاتی شامل اطلاعات و جزئیات مالی است که در آن درآمدها، هزینه‌ها، سرمایه، استهلاک و سایر عوامل مربوط به محاسبه مالیات ذکر می‌شود. در این اظهارنامه اطلاعات شخصی مؤدیان مانند نام، آدرس، شماره شناسنامه و سایر اطلاعات هویتی باید به طور دقیق و صحیح وارد شود. پس از تکمیل اظهارنامه عملکرد، مؤدیان مالیاتی موظف هستند میزان مالیات قابل پرداخت را محاسبه و مبلغ ۲۵ از سود و زیان معاملات خود را به‌عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند.

آنچه از اظهارنامه مشاغل انتظار دارید

مشاغل اشخاص حقیقی بر اساس نوع و حجم فعالیت به سه گروه مودیان گروه اول، دوم و سوم تقسیم می‌شوند. برای مثال طبقه‌بندی اول شامل واردکنندگان و صادرکنندگان، صاحبان کارخانه‌ها، صاحبان هتل‌های ۳ تا ستاره، صاحبان بیمارستان‌ها، صاحبان صرافی‌ها صاحبان موسسات حسابرسی، صاحبان موسسات حمل و نقل و غیره است.

بسیاری از مشاغلی که در کشور مشمول پرداخت مالیات هستند، باید نسبت به تنظیم اظهارنامه مالیاتی اقدام کنند. طبق ماده ۹۵ قانون مالیات‌های مستقیم اظهارنامه، مشاغل فرمی است که به‌ منظور اظهار درآمدها، هزینه‌ها، دارایی‌ها، بدهی‌ها، سرمایه، معافیت‌ها و غیره صاحبان مشاغل تهیه می‌شود. سازمان مالیات از اظهارنامه مالیاتی به‌ عنوان سندی، برای محاسبه و تعیین مالیات مشاغل استفاده می‌کند؛ بنابراین عدم ارسال آن تبعات بسیار سنگینی، برای شخص به همراه خواهد داشت. شرکت حسابداری حساب ۲۴ یکی از شرکت های بسیار معتبر و مطمئن در زمینه انواع خدمات مالیاتی و مشاوره مالیاتی است که به افراد می‌تواند کمک بسیاری کند.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *