مالیات دستگاه کارتخوان

دستگاه‌های کارتخوان یکی از ابزارهای کاربردی در بسیاری از مشاغل و کسب‌ و کارها هستند و اغلب مردم از کارت‌های بانکی برای پرداخت هزینه محصولات و دریافت سایر خدمات دیگر استفاده می‌کنند. از این‌ رو سازمان امور مالیاتی کشور بخشی از درآمدی که به‌ واسطه دستگاه کارتخوان دریافت می‌شود را مشمول مالیات می‌داند و مشاغل گوناگون را ملزم به پرداخت مالیات دستگاه کارتخوان می‌کند.

عدم پرداخت این مالیات مودی را با جرایم سنگین رو به‌ رو خواهد کرد؛ بنابراین اطلاع از نحوه استعلام مالیات دستگاه کارتخوان و شیوه پرداخت آن بسیار اهمیت دارد. از این‌ جهت در این مقاله از شرکت حسابداری حساب ۲۴ سعی داریم شما را با تمامی موضوعات مرتبط به مالیات دستگاه کارتخوان اعم از نحوه استعلام و پرداخت این مالیات، درصد مالیات کارتخوان‌ها، عملیات لغو مالیات کارتخوان و غیره آشنا کنیم.

قانون مالیات کارتخوان 

در سال ۱۳۹۸ قانونی تحت عنوان پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان به تصویب رسید؛ طبق ماده ۱۱ این قانون، بانک مرکزی موظف شد که از طریق همکاری با سازمان امور مالیاتی کشور، جهت ساماندهی دستگاه کارتخوان، برای هر دستگاه پوز یک شناسه منحصر به‌ فرد صادر کند. از این‌ رو تمامی تراکنش‌های انجام‌ گرفته با دستگاه‌های شناسه‌دار، به‌ عنوان بخشی از فعالیت شغلی مالک کارتخوان به شمار می‌رود و بانک مرکزی نیز گزارشات کامل این تراکنش‌ها را برای سازمان امور مالیاتی ارسال می‌کند.

تمامی مغازه‌داران بنگاه‌های اقتصادی، صاحبان مشاغل و حتی فروشگاه‌های آنلاینی که از دستگاه کارتخوان سیار استفاده می‌کند مشمول قانون مالیات دستگاه کارتخوان می‌شوند. با وجود این قانون کلیه دارندگان دستگاه‌های کارتخوان موظف هستند که در سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی به آدرس tax.gov.ir ثبت‌نام کنند و پرونده مالیاتی برای خود تشکیل دهند.

درصد مالیات کارتخوان ها چقدر است؟

بر اساس قانون هر تراکنشی که با کارتخوان صورت گیرد به‌ عنوان فعالیت شغلی و کسب درآمد برای فرد در نظر گرفته می‌شود و او را ملزم به پرداخت مالیات می‌کند. درصد مالیات کارتخوان با فرمول محاسبه مالیات بر درآمد محاسبه می‌شود. بر این مبنا نرخ مالیات دستگاه پوز با توجه‌ به میزان سود به شرح زیر است:

  • برای کسب کارهایی که سود مازادی کمتر از ۳۵/۶۰۰/۰۰۰ تومان دارند معافیت از مالیات در نظر گرفته می‌شود.
  • اگر مازاد سود کسب شده توسط شما بین ۵۰/۰۰۰/۰۰۰ تا ۳۵/۶۰۰/۰۰۰ تومان باشد باید ۱۵ درصد مالیات پرداخت کنید.
  • در صورتی‌ که مازاد سود کسب شده در کسب‌وکار شما بین ۵۰/۰۰۰/۰۰۰ تا ۱۰۰/۰۰۰/۰۰۰ تومان باشد نرخ مالیات شما ۲۰ درصد در نظر گرفته می‌شود.
  • در مشاغلی که مازاد سود کسب شده بیش از ۱۰۰/۰۰۰/۰۰۰ تومان است، نرخ مالیات برای آنها ۲۵ درصد خواهد بود.

مالیات دستگاه کارتخوان چیست؟

نحوه استعلام و پرداخت مالیات دستگاه کارتخوان

تمامی مشمولان مالیات دستگاه کارتخوان برای استعلام و پرداخت این مالیات و یا خدمات مالیاتی خود می‌توانند به‌ صورت اینترنتی اقدام کنند. جهت استعلام مالیات کارتخوان با کارت ملی باید وارد سامانه my.tax.gov.ir شوید. البته جهت ورود به این سامانه، باید ابتدا مراحل ثبت‌نام خود را انجام دهید و پس از دریافت کلمه عبور، جهت پرداخت مالیات دستگاه پوز طبق مراحل زیر عمل کنید:

  • پس از ورود به سایت tax.gov.ir از منوی سمت راست، روی گزینه ساماندهی پذیرنده‌های بانکی کلیک کنید.
  • در نهایت از طریق بخش دستگاه‌های کارتخوان الصاق نشده، می‌توانید بر روی الصاق به پرونده کلیک کرده و دستگاه پوز مورد نظر خود را به پرونده مالیاتی مغازه متصل کنید.

یافتن کد مالیاتی کارتخوان 

کد رهگیری مالیاتی یک کد ۱۰ رقمی است که پس از انجام مراحل ثبت نام، در سامانه my.tax.gov.ir به متقاضی ارائه می‌شود و جهت ورود به پورتال مودی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در صورتی‌ که کد رهگیری مالیاتی خود را فراموش کرده‌اید جهت دریافت مجدد کد رهگیری مالیاتی باید به سامانه tax.gov.ir مراجعه کرده و در قسمت پایین، سمت چپ، روی گزینه فراموشی کد رهگیری ثبت‌نام کلیک کنید.

پس از کلیک، در سمت چپ سامانه بخشی مختص بازیابی کد مالیاتی کارتخوان باز می‌شود. در این مرحله باید فیلدهای کد ملی و شماره همراه تایید شده را پر کنید تا فرایند بازیابی کد رهگیری صورت گیرد. در صورتی‌ که به‌ عنوان شخص حقوقی ثبت‌نام کرده‌اید برای بازیابی کد رهگیری شناسه ملی را وارد کنید؛ ولی اگر به‌ عنوان شخص حقیقی ثبت‌نام شما صورت‌ گرفته باید کد ملی در این بخش وارد شود. پس از تکمیل این فیلدها، بخش پیامک شماره رهگیری را فعال کرده تا کد به‌ صورت پیامک برای شما ارسال گردد.

یافتن کد دستگاه کارتخوان

فرمول محاسبه مالیات کارتخوان ۱۴۰۳

برای محاسبه مالیات کارتخوان ۱۴۰۳ از فرمول محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل استفاده می‌کنیم. نرخ مالیات دستگاه کارتخوان متناسب با درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی تعیین می‌شود و به شرح زیر است:

نرخ مالیاتدرآمد مشمول مالیات سالانه
۱۵ درصد۱ تا ۲۰۰ میلیون تومان
۲۰ درصد۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان
۲۵ درصد۴۰۰ میلیون تومان به بالا

تشکیل پرونده مالیاتی دستگاه کارتخوان

با توجه‌ به قانون مصوب سال ۱۳۹۸ تحت عنوان قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان از آنجایی‌ که درآمد حاصل از کارتخوان فرد به‌ عنوان شغل او تلقی می‌گردد، باید تمامی این افراد نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی دستگاه کارتخوان اقدام کنند. تشکیل پرونده کارتخوان، درآمد ناشی از شغل فرد را شفاف کرده و در میزان مالیات تعلق‌ گرفته به شغل فرد تاثیر خواهد داشت.

در حالت کلی، پرونده مالیاتی دستگاه کارتخوان به پرونده‌ای گفته می‌شود که از طریق ثبت‌نام در سامانه tax.gov.ir تشکیل می‌شود تا تمامی اطلاعات تراکنش‌های دارندگان دستگاه کارتخوان، جهت شفافیت مالی به‌ صورت بر خط در اطلاع سازمان امور مالیاتی قرار گیرد.

برای استعلام مالیات کارتخوان چه کنیم؟

تمام افراد و شرکت‌ها باید از میزان مالیات متعلقه خود آگاه باشند چرا که پرداخت دیرهنگام و خارج از موعد مالیات سبب تعلق جرایم سنگین مالیاتی خواهد شد؛ لذا اطلاع از روش‌های استعلام مالیات دستگاه کارتخوان، بسیار مهم است. شرکت‌های فروش می‌توانند با استفاده از وکیل مالیاتی، مالیات خود را حساب کنند. از جمله روش‌های استعلام مالیات دستگاه کارتخوان عبارتند از:

  • مراجعه به کافی‌نت: با در اختیار داشتن اطلاعاتی مثل کد ملی و رمز عبور خود می‌توانید جهت استعلام مالیات دستگاه کارتخوان به کافی‌نت مراجعه کنید. درصورتی‌که فاقد حساب کاربری در درگاه ملی خدمات مالیات باشید، این افراد ابتدا مراحل ثبت‌نام را در سامانه انجام می‌دهند و پس از ورود به پورتال شما در درگاه ملی خدمات مالیات، میزان مالیات دستگاه کارتخوان مشخص خواهد شد.
  • درگاه ملی خدمات مالیات: جهت مشاهده کلیه دستگاه‌های کارتخوان ثبت شده به نام افراد مختلف و همچنین استعلام مالیات دستگاه کارتخوان باید به سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir مراجعه کنید. در این سامانه، کلیه دستگاه‌های کارتخوان و همچنین درگاه‌های پرداخت الکترونیکی ثبت شده به نام شما قابل رویت است.

سازمان امور مالیاتی

سایت محاسبه مالیات کارتخوان

در سیستم مالیاتی کشور و همچنین در قانون مالیات مستقیم، مالیات جداگانه‌ای تحت عنوان مالیات دستگاه کارتخوان وجود ندارد و مقصود از مالیات کارتخوان همان مالیات بر درآمد است. محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان به طور آنلاین توسط خود مودیان امکان‌پذیر نیست.

از این‌ رو مودیان باید با استفاده از کد ملی و سایر اطلاعات لازم در موعد مقرر قانونی، اقدام به ثبت اظهارنامه مالیاتی در سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی tax.gov.ir کنند. پس از ثبت این اظهارنامه، بازرس مالیاتی میزان مالیات متعلقه را محاسبه خواهد کرد که برای مشاهده و پرداخت آن باید به سایت my.tax.gov.ir، بخش گزینه قبض مالیاتی مراجعه کنید و میزان مالیات کارتخوان را استعلام نموده و مقدار آن را بپردازید. شما همچنین می‌توانید با استفاده از خدمات حسابداری سایت‌های معتبر و اشخاص مجرب این محاسبه را به شکل آنلاین انجام دهید.

اعمال لغو مالیات کارتخوان

دستگاه کارتخوان یک دستگاه سخت‌ افزاری است که به دو صورت سیار و ثابت مورد استفاده قرار می‌گیرد و افراد می‌توانند از طریق کارت‌های بانکی در هر زمان خرید خود را انجام دهند. در صورتی‌ که قصد فروش دستگاه کارتخوان خود را دارید یا به هر دلیلی می‌خواهید مالیات دستگاه کارتخوان خود را لغو کنید می‌توانید از دستورالعمل زیر بهره ببرید:

  1. ابتدا به سامانه الکترونیک سازمان امور مالیاتی مراجعه کنید.
  2. وارد بخش ساماندهی پذیرنده‌های بانکی شوید.
  3. در قسمت ساماندهی پذیرنده‌های بانکی قابلیت درخواست غیرفعال‌سازی برای دستگاه‌های پوز و درگاه‌های پرداخت الکترونیکی در نظر گرفته شده است تا در صورت نیاز برای غیرفعال‌سازی دستگاه‌ها اقدام کنید.

کنسل کردن مالیات دستگاه کارتخوان

سخن آخر درباره مالیات دستگاه کارتخوان

بر اساس قوانین مصوب سازمان امور مالیاتی کشور، کلیه دارندگان دستگاه‌های کارتخوان مشمول پرداخت مالیات دستگاه کارتخوان هستند؛ بنابراین باید در سامانه tax.gov.ir ثبت‌نام کرده و با تکمیل اظهارنامه به وسیله حسابداری مالیاتی، نسبت به پرداخت آن، اقدام کنند. پس از ثبت اظهارنامه مودی، مالیات دستگاه کارتخوان توسط سازمان امور مالیاتی برای اشخاص حقیقی با نرخ‌های ۱۵، ۲۰، ۲۵ درصد و برای اشخاص حقوقی با نرخ ثابت ۲۵ درصد محاسبه می‌شود.

اگر از میزان مالیات پرداختی خود آگاه نیستید؛ جهت استعلام مالیات دستگاه کارتخوان با کد ملی، می‌توانید وارد پورتال خود در درگاه ملی خدمات مالیات به نشانی my.tax.gov.ir شوید و گزینه استعلام بدهی را انتخاب کنید و اگر دارای کسب و کار نسبتا بزرگتری هستید می‌توانید از مشاوره مالیاتی ما در شرکت حسابداری حساب ۲۴ کمک بگیرید. در این مقاله سعی کردیم تمامی اطلاعات ضروری در رابطه‌ با مالیات دستگاه کارتخوان را ارائه دهیم تا جهت پرداخت به‌ موقع آن اقدام کنید و مشمول جریمه نشوید.

سوالات متداول شما درخصوص مالیات دستگاه کارتخوان

آیا تمامی کسانی که دستگاه کارت‌خوان دارند، مشمول پرداخت مالیات می‌شوند؟

بله. بر اساس قوانین مصوب سازمان امور مالیاتی کشور، کلیه دارندگان دستگاه‌های کارتخوان مشمول پرداخت مالیات دستگاه کارتخوان هستند. از این‌ جهت باید با ثبت‌نام در سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی و دریافت کد اقتصادی، پرونده مالیاتی تشکیل دهند. بر اساس این قانون هیچ یک از کسب‌وکارها از پرداخت این مالیات مستثنی نیستند؛ بنابراین همه افراد حقیقی و حقوقی که در مشاغل آزاد از دستگاه پوز استفاده می‌کنند مشمول پرداخت مالیات می‌شوند.

من چند سالی هست که دستگاه پوز دارم؛ تکلیف سال‌های قبل و مالیات آن‌ها چه می‌شود؟

سازمان امور مالیاتی، مطابق قانون می‌تواند تمامی تراکنش‌های دستگاه‌ کارتخوان را طی ۵ سال گذشته بررسی کند و بر اساس آن مالیاتی را در نظر بگیرد. البته این کار تنها در شرایطی انجام می‌شود که اطلاعاتی به دست سازمان برسد مبنی بر اینکه مودی خرید و فروشی داشته و آن را اعلام نکرده است. در چنین شرایطی، تراکنش‌های بانکی شخص را مورد بررسی قرار می‌دهند و در صورت اثبات این موضوع، طبق قانون از وی برای ۵ سال گذشته مالیت اخذ می‌شود؛ بنابراین اگر در سال‌های قبل با کد ملی شما خرید یا فروشی ثبت نشده باشد یا سازمان وارد تراکنش‌های بانکی شما نشود، مالیاتی نیز بابت آن مطالبه نخواهد شد.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *