Basic principless

علم حسابداری یکی از مهمترین و اساسی‌ترین ارکان در هر سازمان و شرکتی است که در این بخش می‌توان اطلاعات مالی را به‌ صورت سازمان‌یافته و سیستماتیک ثبت و یا استخراج کرد. طبق نظر اساتید بزرگ در این حوزه، سازنده اسکلت اصلی این حرفه، اصول و مقررات آن است.

تمامی حسابداران باید با اصول اولیه حسابداری آشنا بوده و در زمینه حرفه‌ای خود دانش کافی را داشته باشند. شرکت حسابداری حساب ۲۴ سعی دارد، شما را با عناصر اصلی اصول حسابداری آشنا کند و مزایای آن را شرح داده تا از اهمیت یادگیری این اصول آگاه شوید.

اصول اولیه حسابداری چیست؟

اصول اولیه حسابداری شامل قوانین و مقرراتی هستند که سازمان‌ها طبق این قوانین به تهیه گزارش اطلاعات مالی می‌پردازند. آگاهی از این اصول به افراد در درک بهتر حسابداری کمک کرده و باعث می‌شود که با تمامی قسمت‌های این حرفه آشنا شوند. تهیه و تنظیم صورت‌های مالی و ارائه گزارش‌ها بدون آگاهی نسبت به این مفروضات بنیادی و مفاهیم اصلی حسابداری، امکان‌پذیر نیست.

تعریف اصول اولیه حسابداری

عناصر اصلی در اصول اولیه حسابداری

دارایی‌ها، بدهی‌ها، هزینه‌ها و درآمد، جزو اصول اولیه حسابداری و شرکت مالیاتی هستند که در ادامه به توضیح هر یک از این موارد خواهیم پرداخت:

دارایی ها

هر منبع اقتصادی و نقدی که به واحد اقتصادی یا فرد تعلق دارد، به عنوان دارایی شناخته می‌شود. در سمت راست این دارایی و در سمت چپ آن، بدهی‌ها و حقوق صاحبان سهام قرار می‌گیرد. کالا، پول نقد، ماشین‌آلات، زمین، ساختمان، اوراق بهادار و… نمونه‌هایی از دارایی محسوب می‌شوند.

بدهی ها

بدهی‌ در حسابداری به معنی تعهداتی است که یک موسسه نسبت به اشخاص حقیقی یا حقوقی بر عهده دارد که حاصل معاملات گذشته است. بدهی‌ها در ترازنامه بر اساس تاریخ سررسید، طبقه‌بندی و گزارش خواهند شد. در صورتی‌که یک سازمان قادر به پرداخت بدهی‌های خود نباشد، طلبکاران آن شرکت، حق مصادره اموال شرکت و مدیریت را دارند.

درآمد

یکی دیگر از اصول اولیه حسابداری درآمد است. به کل مقدار پول به‌دست‌آمده توسط یک فرد یا کسب‌وکار در یک دوره زمانی معین، بدون درنظر گرفتن مالیات، هزینه‌ها و بهره، درآمد گفته می‌شود. به‌عبارت‌دیگر تمامی پول‌هایی که از طریق فروش کالا، خدمات و سرمایه‌گذاری به دست می‌آید، نوعی درآمد محسوب می‌شوند. درآمد، اغلب تأمین‌کننده مخارج روزانه است که برای برآورد این هزینه‌ها قادر خواهید بود از مشاوره مالیاتی کمک بگیرید.

درآمد اصول اولیه حسابداری

در صورت سود و زیان، درآمدها به ۲ دسته اصلی، درآمد عملیاتی و درآمد غیرعملیاتی تقسیم می‌شوند. علت تفکیک این دو نوع درآمد این است که مدیران مالی بتوانند منبع درآمدها و جنس هر کدام از آنها را تشخیص دهند تا به شیوه‌ای صحیح در مورد نحوه عملکرد عمومی شرکت اظهارنظر کنند.

سرمایه

به هر دارایی نقدی و غیر نقدی که دارای ارزش مادی باشد، سرمایه گفته می‌شود. از جمله مثال‌های دارایی می‌توان به پول نقد، املاک و سهام، کارخانه، ماشین‌آلات و… اشاره کرد. سرمایه با پول فرق دارد. پول فقط برای خرید کالا و خدمات کاربرد دارد؛ ولی سرمایه طول عمر بیشتری داشته و در راستای تولید ثروت در سرمایه‌گذاری به کار می‌رود.

هزینه ها

هر واحد اقتصادی به‌منظور درآمدزایی، برای رسیدن به درآمد در طول فعالیت اقتصادی خود باید مخارجی را متحمل شود که در علم حسابداری به این نوع مخارج در اصول اولیه حسابداری، هزینه می‌گویند. در واقع هزینه، حسابی موقتی است که دارای ماهیت بدهکار بوده و مانده‌حساب آن به دوره مالی بعدی انتقال پیدا نمی‌کند. هزینه‌ها در شرکت‌های مختلف متفاوت هستند. به عنوان مثال شرکت‌های تولید کننده باید هزینه مربوط به تولید را مدیریت نمایند در حالی‌ که شرکت بازرگانی از انجام آن معاف خواهند بود.

صورت های مالی اساسی در حسابداری

به ترازنامه، صورت وضعیت مالی نیز گفته می‌شود. برخی از اطلاعات هستند که بسیار مهم و کاربردی هستند که از آنها برای سرمایه‌گذاری و افزایش اعتبار استفاده می‌شود. صورت‌های مالی اساسی در مجموع دارای ۲ مورد زیر هستند:

  • ترازنامه: ترازنامه نشان می‌دهد که یک واحد تجاری، در یک مدت زمان مشخص چه مقدار بدهی دارد و یا مالک چه چیزهایی است.
  • صورت جریان وجوه نقد: صورت مالی جریان وجوه نقد، نشان‌دهنده ورود و خروج جریان وجوه نقد یک شرکت یا واحد تجاری است که به‌واسطه‌ی سرمایه‌گذاری، فعالیت‌های عملیاتی و فعالیت‌‌‌های تأمین مالی، در یک بازه‌ی مشخص زمانی اتفاق می‌افتد.

صورت های مالی در حسابداری

مزایای استفاده از اصول اولیه حسابداری

از جمله مزایای استفاده از اصول اولیه حسابداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقایسه عملکرد مالی: مقایسه اظهارات یک شرکت با سایر شرکت‌های حوزه کاری مشابه که از اصول اولیه حسابداری یکسان استفاده می‌کنند؛ به شرکت‌ها کمک می‌کند تا عملکرد مالی خود را با دیگران بسنجند و در صورت وجود اشتباه آن را رفع کنند. برای مثال مقایسه بین دوره‌ای، روند عملکرد مالی شرکت را از یک دوره به دوره دیگر نشان می‌دهد.
  • کنترل تهیه صورت‌های مالی: کنترل در اصول حسابداری امری ضروری است؛ زیرا از تهیه صورت‌های حسابداری غیراخلاقی که بیانگر دیدگاه واقعی و منصفانه از عملکرد مالی شرکت نیستند جلوگیری می‌کند. اهمیت این روند به‌قدری بالا است که اگر اظهارات به نادرستی تهیه شوند، شرکت را با مشکل مالی و ورشکستگی مواجه خواهند کرد.
  • سهولت حسابرسی: فرایند حسابرسی در شرکت‌هایی که از اصول حسابرسی استفاده می‌کنند به‌راحتی امکان‌پذیر است؛ زیرا حسابرسان با این اصول آگاهی دارند. حسابرس از طریق اصول حسابداری به بررسی صورت‌های مالی شرکت می‌پردازد تا آن را از نظر استاندارد بودن و رعایت قوانین بسنجد. انجام این کار سبب کشف تقلب و افزایش اعتبار صورت‌های مالی می‌شود.
  • سایر مزایا: از دیگر مزایای کاربرد اصول حسابداری می‌توان به جلوگیری از کارکرد سلیقه‌ای، مقایسه خروجی‌ها، برابرسازی و همسان سازی سیستم حسابداری، میسر کردن وارسی در دوره‌های مختلف مالی، به‌وجودآوردن دستورالعمل آشکار و معلوم و قابل استفاده بودن نتایج حسابداری برای همگان، اشاره نمود.

هدف از اصول اولیه حسابداری چیست؟

استفاده از اصول حسابداری با هدف اطمینان از صورت‌های مالی است. در واقع اصول حسابداری شامل قوانین و دستورالعمل‌هایی هستند که حسابدار باید از آنها پیروی کنند تا اهداف زیر محقق شود:

  • جهت اطمینان از کامل و قابل مقایسه بودن صورت‌های مالی در یک دوره زمانی مشخص
  • کمک به سرمایه‌گذاران در شناسایی ریسک
  • اندازه‌گیری عملکرد و گرفتن تصمیم آگاهانه
  • درک منصفانه دارایی‌ها، بدهی‌ها و حقوق صاحبان سهام

هدف کلی اصول اولیه حسابداری

سوالات متداول در خصوص اصول اولیه حسابداری

چرا باید اصول اولیه حسابداری را یاد گرفت؟

با یادگیری اصول اولیه حسابداری، قادر هستید تا فهم بهتری از تفسیر اطلاعات مالی داشته باشید. فراگیری این اصول به شما کمک می‌کند که مهارت‌های علمی و تحلیلی حسابداری را درک کنید و به سؤالات پیچیده‌ای درباره موضوعاتی مثل تخصیص هزینه‌ها، ارزش‌گذاری دارایی‌ها و اندازه‌گیری عملکرد مالی پاسخ دهید. اصول اولیه حسابداری این امکان را به شما می‌دهد که با بهترین روش‌ها برای ثبت و گزارش درآمد و هزینه‌ها، محاسبه سود و زیان و مدیریت بودجه شخصی آشنا شوید.

برای دستیابی به سود حسابداری چه مراحلی باید طی شود؟

برای دستیابی به سود حسابداری باید ۴ مرحله ثبت، تکرار، تفسیر و تجزیه‌وتحلیل را انجام دهید. مرحله اول شناسایی و ثبت تمام تراکنش‌ها است، مرحله دوم مقایسه تمامی سودهای کسب‌وکارهای خود در مدت زمان طولانی، مرحله سوم تفسیر اطلاعات ثبت شده و بررسی اهمیت آن در کسب‌وکار، مرحله چهارم تجزیه‌ و تحلیل امور انجام شده در یک زمان معین است تا از طریق آن به مواردی که در رشد و توسعه تجارت شما تاثیر دارد، فکر کنید.

آنچه در اصول اولیه حسابداری خواندید

اصول اولیه حسابداری، قوانینی برای گزارشگری اطلاعات مالی هستند. بدون رعایت اصول اولیه حسابداری و نادیده‌گرفتن استانداردها، صورت‌های مالی برای تمامی کسب‌وکارها غیر قابل اعتماد و بی‌فایده خواهند بود.

تنها زمانی گزارش‌های مالی قابل سنجش و وارسی هستند که هنگام ایجاد این گزارشات، اجرای این قوانین در نظر گرفته شود. ‌ازاین‌رو برای بررسی و ایجاد گزارش‌های مالی قابل اعتماد، باید با اصول حسابداری و مفروضات آن آشنا شوید. عناصر اصلی اصول اولیه حسابداری شامل دارایی‌ها، بدهی‌ها، سرمایه، درآمد و هزینه‌ها می‌شوند که در این مطلب از شرکت مالیاتی و مالی حساب ۲۴، به طور جامع درباره هر یک از این موارد توضیحات جامعی ارائه داده‌ایم.

به این مطلب امتیاز دهید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *